Καταιγίδες και Χαλάζι έως το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας

Καταιγίδες και Χαλάζι έως το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας Καταιγίδες και Χαλάζι έως το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας Καταιγίδες και Χαλάζι έως το Σάββατο σύμφωνα με την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας

Δελτίο καιρού από το τμήμα μετεωρολογίας ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Παιανίας και την ιστοσελίδα XALAZI.GR. 

Συνεχίζεται για 9η συνεχόμενη ημέρα η αστάθεια στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, την Τρίτη 02 Ιουνίου βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις νησιωτικές περιοχές. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, οπότε και χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτές τις ημέρες. Τα μήματα της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. θα βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και πάντα σε επικοινωνία με την τοπική διοίκηση, τους Δήμους και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την άμεση επέμβαση όπου και όπως χρειαστεί.

Ο Ιούνιος έκανε ποδαρικό με έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική. Ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση σε Πεύκη, Κηφισιά και Λυκόβρυση. Τα φαινόμενα ήταν έντονα, καθώς σύμφωνα με το «μάτι» του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10, το ύψος του καταιγιδοφόρου νέφους έφτασε τα 10 χιλιόμετρα ύψος.

Παράλληλα μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής καταγράφηκαν 27 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία περίπου ώρα, ενώ στο Μαρούσι καταγράφηκαν 29 χιλιοστά βροχής στο ίδιο διάστημα. Προβλήματα προέκυψαν σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στα Βόρεια.

Στην εξέλιξη του καιρού όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστεί το άστατο προφίλ, ωστόσο σταδιακά από την Παρασκευή θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, η οποία το Σαββατοκύριακο θα επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα αγγίξει τους 30 με 32 βαθμούς. Αξίζει να τονιστεί πως η θερμοκρασία, βρίσκεται περίπου 4 με 6 βαθμούς κάτω, σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα.

Η καθημερινή εκδήλωση βροχών και καταιγίδων, οφείλεται στη δημιουργία «Ψυχρής Λίμνης» στην Ανατολική Ευρώπη που δημιουργεί αστάθεια, τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύει, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν. Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι στάσιμη στην εκεί περιοχή για αρκετές ημέρες, φέρνοντας ένα πρόωρο φθινόπωρο.